به گزارش راهبرد معاصر؛ نیویورکتایمز در تحلیلی به تنشهای اخیر در منطقه پرداخت و نوشت: بعد از حمله به آرامکو سعودیها وقتی به واشنگتن زنگ زدند که ببینند رییسجمهوری آمریکا چه واکنشی به این حمله میدهد، دریافتند که دونالد ترامپ دنبال شماره همراه رییسجمهوری ایران است تا ببیند میشود با او کنار آمد یا نه. آیا میشود با او صحبت کرد و عکسی یادگاری با روحانی مانند رهبر کره شمالی گرفت یا خیر؟
خروج نیروهای آمریکایی از سوریه شاید تنشها در خاورمیانه را بیشتر کند اما اتفاقات دیگری نیز در روزهای آینده رخ خواهد داد، با عقبنشینی این نیروها امکان حضور ایران در نزدیکی مرزهای فلسطین اشغالی افزایش یافته که ماجرای بزرگ و اصلی خاورمیانه امروز، همین است.
اکنون همه به دنبال ارتقای برنامههای امنیتی خود هستند. عربستان و اسرائیل بیشتر از هر کسی خطر را حس میکنند. حمله به آرامکو نگرانیها را میان عربستان و اسرائیل بالا برده است. پهپادها و موشکهای کروز با چنان ارتفاع پایین و چنان میزانی از رادارگریزی حرکت کردهاند که رادارهای سعودی و آمریکایی، نتوانستند شروع پرواز آنها و مسیر آنها را به موقع تشخیص دهند. این حمله در حدی حیرتانگیز است که عدهای آن را معادل پرل هاربر میدانند. به نظر نمیرسد که اغراق کرده باشند.
اوزی ایون، یکی از بنیانگذاران رآکتور هستهای دیمونای اسرائیل گفت: بقایای پهپادهایی که به آرامکو اصابت کردند، نشان میدهند که ایران در زمینه ساخت بسیار پیشرفته است که در این زمینه دست کمی از اسرائیل ندارد. دقت اصابت آنها به هدف، ۸۵ درصد بود یعنی توانمندی و قدرت بسیار بالای این فناوری. همه ذخایر گازی درست از نقطه کانونیشان ضربه خوردهاند، دقت اصابت، یک متر بوده است. اسراییل باید بپذیرد در مقابل چنین حملاتی ضعیف است و باید برای برنامههای دفاعی خود فکری اساسی کند. حمله به آرامکو به اسرائیل ثابت کرد که باید در محاسبات خود تجدیدنظر کنند.
از طرفی این حمله دو موضوع را آشکار کرد؛ دقت ضربه ایرانیها و انزواگرایی ترامپ. این اتفاق آب سردی روی بدن سعودیها بود. بعد از این حمله سعودیها وقتی به واشنگتن زنگ زدند که ببینند رییسجمهوری آمریکا چه واکنشی به این حمله میدهد، دریافتند که دونالد ترامپ دنبال شماره همراه رییسجمهوری ایران است تا ببیند میشود با او کنار آمد یا نه. آیا میشود با او صحبت کرد و عکسی یادگاری با روحانی مانند رهبر کره شمالی گرفت یا خیر؟
این رفتار ترامپ برای اعراب این معنی را دارد یعنی؛ یادم رفت به شما بگویم که ما فقط دوست داریم به شما سلاح بفروشیم نه اینکه از این سلاحها برای دفاع از شما استفاده کنیم. اما اگر به واشنگتن بیایید در هتل خوبی از شما استقبال خواهیم کرد. کاری بیشتر از این برای شما نمیکنیم. سعودیها و اماراتیها نیز این موضوع را متوجه شدند و به دنبال صلح با ایران هستند و خواهان درگیری با ایران نیستند.
به نظر میرسد که ترامپ خواهان ادامه تحریمهاست اما به نطر نمیرسد خواهان نابودی ایران و یا تغییر حاکمیت در ایران باشد. بنابراین در این موضوع با اسرائیل اختلافنظر دارد.
از سوی دیگر اسرائیل برای حضور در ائتلاف دریایی خلیج فارس نیز بسیار تنها شده است. اعراب خلیج فارس، میتوانند راهی برای راضی کردن ایران پیدا کنند و این کار را خواهند کرد. اما اسرائیل شرایط بدی دارد آنها نمیتوانند با ایران توافق کنند و شرایط برای آنها خطرناک میشود.
ایران در مرزهای اسراییل قدرت دارد. تجهیزاتی قوی دارد. حزب الله در لبنان از حمایت ایران برخوردار است و میتواند خطری جدی برای اسراییل باشد. ایرانیها میتوانند از تجهیزات قوی استفاده کنند و اکنون به نظر میرسد از حملات جدید ترسی ندارند. جنگ میان ایران و اسراییل بسیار خطرناک است. حتی میتواند اسراییل را کاملا زمینگیر کند از طرفی هم این جنگ میتواند تلفات زیادی داشته باشد. ماههای آینده میتواند روزهای پر تنشی باشد. اسرائیل برای مقابله با ایران تنهاست چرا که آمریکا خود را درگیر جنگی دیگر نمیکند.
منبع: ایلنا